Ikutkan banyak nama masakan ini.
- Masak asam pedas
- Masak asam rebus
- Gulai masam
- Kuah masam
- Asam pedas rebus
- Singgang asam pedas
- Masak pialam
Haaa....banyak kan panggilannya walaupun benda yang sama. Ini semua panggilan ikut negeri dan tempat masing-masing.
Harini akak share cara masakan akak ye, ikut la korang kalau nak follow. Tapi bila akak masak ni, suami siap cakap " Sedap ni yang...sedap ni...sedap sangat ni" 😂Punya la banyak perkataan sedap yang die cakap, maksudnya tu sedap la.
Bahan-bahan
10 tangkai cili kering *
6 biji bawang merah kecil*
1/2 inci kunyit hidup *
1 Asam keping
Serai
Garam
Bendi
Ikan kembung (ikan lain pun boleh)
Air secukupnya
Ikan kembung (ikan lain pun boleh)
Air secukupnya
Kangkung (kalau ada boleh masukkan sekali)
Cara-caranya :
Tumbuk bahan yang bertanda * sampai separuh lumat.
Masukkan semua bahan tersebut kedalam periuk bersama asam keping dan serai kemudian tambahkan air. Terpulang pada banyak mana kuah yang anda mahukan.
Tunggu sehingga mendidih, masukkan bendi dan ikan.
(akak suka tambahkan kangkung, sedap tau)
Perasakan dengan garam. Yeayyy...dah siap.
Mudah kan? Mudah dan simple je menu ni. Sedap pun sedap. Nanti cuba ye..makan dengan nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan. Perrgghhh...mesti bertambah berpinggan-pinggan, abis la diet.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment
Mohon kerjasama anda supaya membuat ulasan dengan baik. Ulasan bersifat spam tidak akan diterbitkan. Terima kasih.