Tuesday 27 November 2018

Resepi Masak Asam Rebus aka Gulai Masam

Resepi ni sebenarnya bukan la feveret sangat. Dari kecik mak selalu masak tapi makan sikit-sikit je. Tapi haritu try la masak ni sebabnya paling mudah dan takde minyak pun nak masak ni. Lagi pulak si suami suke makan, kalau tak dulu pandang pun idak. Yang die pandang hanya masak lemak cili padi je hari-hari. 😁




Ikutkan banyak nama masakan ini.

  1. Masak asam pedas
  2. Masak asam rebus
  3. Gulai masam
  4. Kuah masam
  5. Asam pedas rebus
  6. Singgang asam pedas
  7. Masak pialam
Haaa....banyak kan panggilannya walaupun benda yang sama. Ini semua panggilan ikut negeri dan tempat masing-masing. 

Harini akak share cara masakan akak ye, ikut la korang kalau nak follow. Tapi bila akak masak ni, suami siap cakap " Sedap ni yang...sedap ni...sedap sangat ni" 😂Punya la banyak perkataan sedap yang die cakap, maksudnya tu sedap la.

Bahan-bahan

10 tangkai cili kering *
6 biji bawang merah kecil*
1/2 inci kunyit hidup *
1 Asam keping
Serai
Garam 
Bendi
Ikan kembung (ikan lain pun boleh)
Air secukupnya
Kangkung (kalau ada boleh masukkan sekali)

Cara-caranya :

Tumbuk bahan yang bertanda * sampai separuh lumat.



 Masukkan semua bahan tersebut kedalam periuk bersama asam keping dan serai kemudian tambahkan air. Terpulang pada banyak mana kuah yang anda mahukan.



 Tunggu sehingga mendidih, masukkan bendi dan ikan. 
(akak suka tambahkan kangkung, sedap tau)




Perasakan dengan garam. Yeayyy...dah siap. 


Mudah kan? Mudah dan simple je menu ni. Sedap pun sedap. Nanti cuba ye..makan dengan nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan. Perrgghhh...mesti bertambah berpinggan-pinggan, abis la diet.


Selamat mencuba!!



No comments:

Post a Comment

Mohon kerjasama anda supaya membuat ulasan dengan baik. Ulasan bersifat spam tidak akan diterbitkan. Terima kasih.

KEBURUKAN INTERMITTENT FASTING YANG RAMAI TAK TAHU

Wahhh dah kurus!!! Bestnya!!!  Bagi laa tips. "Saya buat diet Intermittent Fasting je" "Saya buat diet Keto" "Saya ...