Kek sini macam-macam makanan yang tak pernah dimakan dijumpai. Bak kato adik den, "kat Nismilan ni segala daun bole makan eh. Pelik betui."😂😂 dia maksudkan ayam ghondang mo daun puding@maman, sambal daun kayu. Kat perak mano ado sumo nih. Nak resepi sambal daun kayu bole klik sini.
Kali ini, den nak kongsi resepi ghondang@gulai kopayo. Memulo dolu den pun tak paham kepayo tu apo, ghupo eh botik. Kepayo@papaya kot..bijak kan orang sini. 👍
Resepi Ghondang@Gulai Kepayo
Bahan-bahan :
10 biji lado api (ikut kepedasan masing-masing)
1 inci kunyit hidup
1 biji santan (ikut kepekatan masing-masing)
Garam secukup ghaso
Caranya:
1. Ramas betik tadi dengan garam dan letak sedikit air. (Ni untuk tak bagi betik tu lembik bile dimasak)
2. Tumbuk@blend lado dan kunyit hidup. ( emak mentua den bagitau kalau nak tumbuk, tumbuk kunyit hidup dulu pastu baru masukkan lado dan garam)
3. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk. Tambahkan sedikit air dan masakkan atas api. Bila lado dah masak, masukkan santan.
4. Kemudian baru masukkan botik. Sebelum masukkan botik, pastikan dah basuh dan toskan air botik tu.
5. Perasakan dengan garam, kalau tadi dan tumbuk dengan garam tak payah la masukkan garam lagi. Tunggu sampai pekat ye.
Done..siap dimakan dengan nasi paneh.
Walaupun simple tapi sodappp. 1st time makan menu ni, so nanti balik Perak boleh torai. Maklumla, kat Perak betik ni buat masak air je. Sayur manis betik sedap nye. 😋
HUBUNGI
Ela Ramli
(Shaklee ID 1096765)
012-6203284
(whatsapp / sms / call)
r_rozila@yahoo.com
(email)
COD Shaklee : Ayer Tawar, Sitiawan, Manjung, Lumut
PENGEPOSAN KE SELURUH MALAYSIA TERMASUK SABAH & SARAWAK
No comments:
Post a Comment
Mohon kerjasama anda supaya membuat ulasan dengan baik. Ulasan bersifat spam tidak akan diterbitkan. Terima kasih.